juni, 2015

23junI dagSankthans: Nutidig hygge med en blodig fortid(I dag: tirsdag) Tid: 10.00-22.00

Info

Tirsdag den 23. juni kan I komme med på en rejse gennem tid og traditioner helt tilbage til jernalderens ofringer, når vi fejrer sankthans i Sagnlandet Lejre.

Sankthans-arrangementet i Sagnlandet binder sløjfe på nutidens fejring af helligdage og højtider, som de fleste har glemt betydningen af. Det tager udgangspunkt i den ofring, som sankthans med båltænding og afbrænding af hekse i vore dage i virkeligheden er – man gav en gave til guden for at få gengaven – det gode liv.

Når vi holder sankthans i Sagnlandet, starter vi i nutiden med at lave et sankthansbål, som de fleste kender det og synger midsommervisen. Bagefter går vi alle i fakkeltog og synger en sang, som er en særlig tradition herude, så vi går tilbage i tiden – helt tilbage til jernalderen, hvor ofringer var en alvorssag.

Sankthansbålet i Sagnlandet tændes kl. 20 og jernalderkoret synger for i midsommervisen, mens vi alle genfinder fællesskabet om bålet, trækker hinanden lidt tættere på og støver sangstemmen af i flammernes skær. Som mørket duver sig tættere på bålet, går koret forrest i det traditionsrige fakkeltog, mens fortidens blodige virkelighed sniger sig nærmere.

Jernalderfolket fornemmer, at ofringens time nærmer sig og rykker tættere sammen i flammernes skær. For hvad – eller hvem – skal mon ofres i år?

For fortidens mennesker var det ypperste offer et menneske – og et af de mest frugtbare ofre er en kvinde. I 2015 beder Sagnlandet om en frugtbar fremtid med det dyrebareste offer – den lokale kvinde Tyra, som må lade livet for at formilde guderne.

Men inden programmet byder på båltænding, sang og ofring, kan I mellem kl. 17 – 21 grille jeres aftensmad i Båldalen, og de voksne kan se hinanden dybt i øjnene over snobrødene, mens børnene leger i dagens sidste solstråler. Alle er velkomne til selv at medbringe en madkurv, men glemmer I den, kan I i cafékiosken med lidt mønt på lommen få lidt let mad og drikke samt et udvalg af pølser og den essentielle snobrødsdej.

Hvordan Tyra kommer af dage, og om guderne vil tage godt imod Sagnlandets gavmilde offer, det må I selv komme og se til sankthans i Sagnlandet Lejre tirsdag den 23. juni.

Sagnlandet åbner kl. 10 som sædvanlig, men har i anledning af sankthans åbent frem til kl. 22 og særpris fra kl. 17.

Hvornår

I dag (Tirsdag)

Tid

10.00-22.00

Sorry, the comment form is closed at this time.