title

Gammel Nordisk Mad – Mad til fest

 

Gammel nordisk mad

– mad til fest

 

Varighed 5 time.

Kan bookes med spisning som frokost- eller aftenmåltid.

For grupper op til 60 personer

 

At lave mad sammen ér bare super hyggeligt og en dejlig måde at være aktive på. Er I på udkig efter en mulighed for både at kunne lave aktiviteter sammen og spise et festligt måltid, så kunne denne madhistoriske spiseoplevelse lige være noget for jer!

Det hele foregår i Sagnlandet Lejres jernalderlandsby Lethra som for 2000 år siden. Men på netop denne tid var romerne de helt store spillere i Europa og kontakten til Romerriget satte sig spor i både mennesker og mad i Norden. Derfor vil der også være romerske indslag på menuen – og det bliver et rigtigt festmåltid.

Rødderne til Ny nordisk mad blev lagt i fortiden og på dette arrangement lærer I om, hvor madvarerne stammer fra – både geografisk og historisk. I kommer til at tilberede disse madvarer, som man gjorde det i gamle dage. I kommer med ud i naturen og samler spiselige urter. Kød og grønt skal forberedes. Der skal gruttes korn på skubbe- og på drejekværne, der skal hugges brænde og ikke mindst skal der tændes op på arnerne med ildstål, flint og fyrsvamp, så der kan komme godt gang i lergryderne.

 

Jernalderfestmenuen med romerske nyheder:

  • Kylling med urter bagt i jordovn.
  • Plankelaks stegt ved bålet.
  • Legionærstuvning med nordiske urter fra skov og mark.
  • Pompeji hvedebrød bagt i jordovn.
  • Friskkærnet smør.
  • 2 slags oste: Frisk tykmælksost – senere kendt som Knapost samt Sødost.
  • At drikke: den ældste drik af alle – gæret korn – i det seneste årtusind kendt under navnet øl (fås med og uden alkohol). Romersk kryddervin, og Posca, romersk læskedrik af vand og eddike.
  • Til dessert: Frugtgrød med flødeskum og nødder. Her til endnu en ældgammel drik – Mjød – serveret på traditionel vis i drikkehorn.

 

I kommer til at arbejde i hold, der står for hver sin ret på menuen og hvert hold får sin egen jernalder-kokkeinstruktør, der fortæller jer om tidsperioden, madvarerne og tilberedningsmetoderne og sætter jer i gang. Til slut samler vi alle retterne til en Gammel nordisk jernalderbuffet. Et hold får også til opgave at indrettet et godt spisested med drikkevarer og jernalderservice udenfor eller inde i husene, alt efter vejret.

Hvert hold præsenterer sin ret på buffeten, så alle høre de gode madhistorier – og så skal der smages på fortiden!

 

Angående allergener og særlige diæter.

Da vi kun bruger uforarbejde råvarer i jernalderretterne, vil man som allergiker, selv kunne vurdere, hvad man kan spise.  Da vi ikke er en restauration, har vi desværre ikke mulighed for at tilbyde særlige retter til personer med særlige krav til diæt. Vi anbefaler, man selv tager mad med, man må spise og så vil vi meget gerne hjælpe med at få det serveret. Ring og snak med os, hvis der er behov!

 

Praktisk

Der udpeges altid en Sagnlandsvært for denne slags arrangementer. Værten kontakter jer i ugen op til arrangementet for at præsentere sig og for at høre, om I skulle have nogle spørgsmål og aftale de sidste praktiske detaljer. Værten henter jer ved indgangen og tager jer med til jernalderlandsbyen, hvor de andre instruktører står klar til at byde velkommen. Efter en introduktion til dagens program og I er blevet delt i hold, sættes aktiviteterne i gang. Værten og kokkeinstruktørerne sørger også for, at I når det hele i rette tid. Når I har spist og arrangementet er afsluttet følger værten jer tilbage til indgangen eller til et andet sted i Sagnlandet.

Det plejer at virke bedst, at I deler hold hjemmefra ud fra formålet med jeres tur og jeres kendskab til gruppen. Så bruger vi heller ikke den gode tid her ude i Sagnlandet.

Der er 300 p-pladser lige ved indgangen. Der kan også holde busser.  Parkering er gratis.

Husk praktiske sko og tøj til at være udenfor – tænk på et besøg i Sagnlandet Lejre som en skovtur.

 

I tilfælde af regn

Vi gennemfører også, når det regner. Det er vigtigt, at I holder øje med vejrudsigten op til dagen og giver deltagerne besked om at være forberedte på vejrliget og klæde sig der efter. Tag eventuelt engangsregnfrakker og paraplyer med, hvis I tænker ikke alle er lige opmærksomme.

På dette arrangement foregår madlavningen ved bålstederne i og uden for husene. Så skulle det regne, trækker vi ind og bruger kun de indendørs arner. De udendørs aktiviteter som at samle urter og hugge brænde kan sagtens klares med en paraply og noget regntøj. Skulle det regne, når tiden kommer til at spise, fordeler vi os i jernalderhusene og spiser der.

 

Dette får I med hjem:

Oplevelser og samvær med kollegerne

Viden og fakta om den danske kultur- og madhistorie i jernalderen.

Erfaringer med materialer og teknikker fra jernalderen

I ved nu hvad mjød egentlig er.

En dag sammen ude i det fri, i den smukke natur i Lejres bakkede istidslandskab.

 

Priser

5 timers aktiviteter, middag og drikkevarer (2 x øl/vin samt mjød til desserten).

Ekstra drikke varer kan bestilles.

12 – 20 personer 22.550 kr.

herefter 21- 60 personer 1225 kr. pr. pers

Priserne er inklusiv moms og entre

Sæsonpas i Sagnlandet Lejre giver gratis adgang til parken resten af sæsonen.

 

Booking 

Arrangementet kan bookes i perioden 1. april til 30. juni og 12. august -13. oktober.

Arrangementer afholdes på hverdage fra 10-17.00. Efter kl. 17.00 tilkommer aftentilæg.

Book her 

 

 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk