title

Gammel Nordisk Mad – mad til hverdag

 

Gammel nordisk mad

– mad til hverdag

 

Varighed 3,5 time

For grupper op til 60 personer

 

At lave mad sammen ér bare super hyggeligt og en dejlig måde at omgåes med kollegerne med plads til at snakke samtidig. Og så er der oven i købet sørget for frokosten eller middagen til jeres arrangement, da I selv har tilberedt den undervejs!

Her er måltidet som for 2000 år siden i jernalderen og det tilberedes i og omkring husene i Sagnlandet Lejres jernalderlandsby Lethra, der ligger gemt i det bakkede naturlandskab.

Rødderne til Ny nordisk mad blev lagt i fortiden og på dette arrangement lærer I om, hvor madvarerne stammer fra både geografisk og historisk. I kommer til at tilberede disse madvarer som man gjorde det i gamle dage. I kommer med ud i naturen og samle spiselige urter. Der skal gruttes korn på skubbe- og på drejekværne, der skal hugges brænde og ikke mindst skal der tændes bål på arnerne med ildstål, flint og fyrsvamp, så der kan komme godt gang i lergryderne.

 

Menuen hedder ”Gammel nordisk mad til hverdag” og består af disse retter:

  • Byggrød af gruttet byg og valle
  • Oksekødssuppe med urter fra mark og skov
  • Brødkiks af gruttet hvede på surdej
  • Hertil er der friskkærnet smør og frisk tykmælksost – senere kendt som Knapost.
  • At drikke: den ældste drik af alle nemlig gæret korn – i det seneste årtusind kendt under navnet øl (fås med og uden alkohol). Der er desuden vand og i dagens anledning saft af bær.
  • Til dessert: Æbler og tørrede tranebær med endnu en ældgammel drik – Mjød – serveret på traditionel vis i drikkehorn.

 

I kommer til at arbejde i hold der står for hver sin ret på menuen og hvert hold får sin egen jernalder-kokkeinstruktør der fortæller jer om tiden, madvarerne og tilberedningsmetoderne og sætter jer i gang. Til slut samler vi alle retterne til en Gammel nordisk jernalderbuffet. Et hold får også til opgave at indrettet et godt spisested med drikkevarer og jernalderservice udenfor eller inde i husene alt efter vejret.

Hvert hold præsenterer sin ret på buffeten, så alle høre de gode madhistorier – og så skal der smages på fortiden!

 

Angående allergener og særlige diæter

Da vi kun bruger uforarbejde råvarer i jernalderretterne, vil man som allergiker, selv kunne vurdere, hvad man kan spise.  Da vi ikke er en restauration, har vi desværre ikke mulighed for at tilbyde særlige retter til personer med særlige krav til diæt. Vi anbefaler, man selv tager mad med, man må spise og så vil vi meget gerne hjælpe med at få det serveret. Ring og snak med os, hvis der er behov!

 

Praktisk

Der udpeges altid en Sagnlandsvært for denne slags arrangementer. Værten kontakter jer i ugen op til arrangementet for at præsentere sig og for at høre, om I skulle have nogle spørgsmål og aftale de sidste praktiske detaljer. Værten henter jer ved indgangen og tager jer med til jernalderlandsbyen, hvor de andre instruktører står klar til at byde velkommen. Efter en introduktion til dagens program og I er blevet delt i hold, sættes aktiviteterne i gang. Værten og kokkeinstruktørerne sørger også for, at I når det hele i rette tid. Når I har spist og arrangementet er afsluttet følger værten jer tilbage til indgangen eller til et andet sted i Sagnlandet.

Det plejer at virke bedst, at I deler hold hjemmefra ud fra formålet med jeres tur og jeres kendskab til gruppen. Så bruger vi heller ikke den gode tid her ude i Sagnlandet.

Der er 300 p-pladser lige ved indgangen. Der kan også holde busser.  Parkering er gratis.

Husk praktiske sko og tøj til at være udenfor – tænk på et besøg i Sagnlandet Lejre som en skovtur.

 

I tilfælde af regn

Vi gennemfører også, når det regner. Det er vigtigt, at I holder øje med vejrudsigten op til dagen og giver deltagerne besked om at være forberedte på vejrliget og klæde sig der efter. Tag eventuelt engangsregnfrakker og paraplyer med, hvis I tænker ikke alle er lige opmærksomme.

På dette arrangement foregår madlavningen ved bålstederne i og uden for husene. Så skulle det regne, trækker vi ind og bruger kun de indendørs arner. De udendørs aktiviteter som at samle urter og hugge brænde kan sagtens klares med en paraply og noget regntøj. Skulle det regne, når tiden kommer til at spise, fordeler vi os i jernalderhusene og spiser der.

 

Dette får I med hjem:

Oplevelser og samvær med kollegerne

Viden og fakta om den danske kultur- og madhistorie i jernalderen.

Erfaringer med materialer og teknikker fra jernalderen

I ved nu hvad mjød egentlig er.

En dag sammen ude i det fri, i den smukke natur.

 

Priser

3,5 timers aktiviteter, frokost og drikkevarer (1 x øl/vand samt mjød til desserten).

Ekstra drikke varer kan bestilles.

6 -15 personer 14.500 kr.

herefter 16 -60 personer 955 kr. pr. pers

Priserne er inklusiv moms og entre.

Entrebilletter i Sagnlandet Lejre giver gratis adgang til parken resten af sæsonen.

 

Booking 

Arrangementet kan bookes i perioden 1. april til 30. juni og 12. august -13. oktober.

Arrangementer afholdes på hverdage fra 10-17.00. Efter kl. 17.00 tilkommer aftentilæg.

Book her 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk