Gammel nordisk mad – til hverdag og fest

Gå sammen om at lave et overdådigt måltid ud over det sædvanlige eller tilbered og smag på hverdages retter. Prøv kulinariske kræfter med stenalder-, jernalder-, vikinge- eller landbofortegn.

I bliver delt i grupper, som skal stå for hver sin del af menuen. I vil blive stillet de mange forskellige opgaver, der hører sig med, når man laver mad fra fortiden. Menu og aktiviteter kan variere alt efter, hvor mange I er, og hvor længe I ønsker arrangementet skal vare.

Læs her om de forskellige muligheder for madlavningsaktiviteter i Sagnlandet Lejre.


 

Gilde som tip-tip oldemor holdt det
I gamle dage forstod de at holde gilde. Ofte var det årsfester, højtider eller afsluttede arbejdsopgaver, som blev fejret med mad og drikke i festligt lag. Hvad vil I gerne fejre? Sagnlandets 1800-talsmiljø Krikkebjerghuse sætter hyggelig ramme om et gilde ganske som vor tip-tip oldeforældre holdt det. Ilden blusser på arnen og bilæggerovnen luner stuerne i de gamle husmandssteder.

Eksempler på opgaver

  • Save og hugge brænde
  • Hente vand med åg
  • Kærne smør
  • Samle urter
  • Stoppe pølser
  • Bage kage
  • Dække bord og pynte stuen til gilde

Landbokonens menu

  • Lun pottesild eller potteål med æble og timian
  • Hjemmestoppede krydderpølser med sennep eller grøntsagsfarserede høns
  • Kartofler med flæskedyppelse i fællesfad
  • Hjemmelavet knapost
  • Brød med nykærnet smør og fedt
  • Landboøl og urtesnaps til ganen
  • Te/landbokaffe med æbleskiver eller ‘gode råd’-vafler til dessert

 

Et vældigt vikingegilde
Gå sammen med de venlige vikinger og tilbered en imponerende buffet. Træk i arbejdshandskerne og gå til hånde, så I bagefter kan sætte jer om bålet og nyde smag, duft og atmosfære. Vikingemarkedspladsen Ravnebjerg bliver rammen om jeres arrangement, hvor kalenderen er slået op på år 920. Vikingeinstruktørerne er i tøj fra tiden, og service, redskaber og telte er genskabt efter fortidens trends, så I får mulighed for at leve jer så meget ind i vikingernes liv som muligt.

Eksempler på aktiviteter

  • Hugge brænde, slå ild og fyre op i ovne og på ildsteder
  • Samle vilde urter
  • Gøre kødet klar til grill og ovne
  • Grutte mel på gruttesten
  • Kærne smør
  • Piske sneskum
  • Snitte og hakke
  • Skyde med bue og pil
  • Spinde på håndten

Eksempel på en vikingemenu

  • Hønsekødssuppe
  • Plankestegt laks
  • Friskbagte lefter og fladbrød
  • Grillet kød af lam, okse eller gris serveret med hjemmelavet sennep
  • Smør og ost
  • Stegte æbler og pærer med honning, nødder og flødeskum til dessert
  • Saft af vilde bær, det klareste vand og mjød til at slukke tørsten

 


 

Spis og drik som en ægte jernmand
Spol tiden 2000 år tilbage og deltag i et festmåltid á la jernalder. I jernalderens landsbyfællesskaber hjalp alle hinanden, til denne gourmet skal I gå dem i bedene og i fællesskab skabe en overdådig buffet. Føl jer hjemme i Jernalderlandsbyen Lethra, som består af lave lerklinede, stråtækte huse omkranset af et hegn. Jernalderinstruktørerne er i tøj fra tiden, og service, redskaber og telte er genskabt efter fortidens trends, så I får mulighed for at leve jer så meget ind i jernalderens liv som muligt.

Eksempler på aktiviteter

  • Hugge brænde, slå ild og fyre op i ovne, på ildsteder og i stegegruber
  • Samle vilde urter
  • Gøre kødet klar til grill og ovne
  • Grutte mel på gruttesten
  • Kærne smør
  • Piske flødeskum
  • Snitte og hakke
  • Skyde med bue og pil
  • Spinde på håndten

Eksempel på menu

  • Brændenældesuppe eller stuvning med svampe
  • Grillspyd med forskelligt kød
  • Plankelaks bagt ved bål
  • Brødkiks bagt i bålet med nykærnet smør til
  • Friske oste
  • Æblegrød med flødeskum og nøddedrys
  • Saft af vilde bær, det klareste vand og mjød til at slukke tørsten

 

Sæt tænderne i autentisk stenalderkost
Giv den nyeste trend et autentisk tvist, og tilbered et måltid, der er en stenalderjæger værdigt. Stenalderjægerne kendte ikke til landbrug, og gik selv på jagt i naturens forrådskammer. I slipper for jagten, men må give et nap med tilberedningen.

I tilbereder og spiser maden på stenalderbopladsen Athra, som putter sig i skovbrynet ved en søbred i den fjerneste ende af Sagnlandet.

Eksempler på aktiviteter

  • Samle brænde og slå ild
  • Samle vilde urter
  • Tilberede fisk og kød
  • Snitte og hakke
  • Sejle i stammebåd
  • Skyde med bue og pil

Stenaldermenu

  • Fiskesuppe med tang, krebs og muslinger
  • Grillet kronhjortemørbrad
  • Plankelaks
  • Urtesalat med æbler og tørrede bær
  • Æblegrød med nødder og honning
  • Saft af vilde bær, det klareste vand og mjød til at slukke tørsten

 

 

 

 

 

 

Landbogourmet_1

Landbogourmet_2

 

Varighed:

  • 3,5 eller 5 timer

Antal deltagere

  • Op til 20 personer ved spisning i et hus
  • Op til 35 personer ved spisning i to huse
  • Er I flere, ring og hør nærmere om jeres muligheder

 

 

 

Vikingegourmet_1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varighed:

  • 3,5 eller 5 timer

Antal deltagere:

  • Op til 75 personer ved spisning i det fri eller under fast pavillon

 

 

 

 

 

Jernaldergourmet

Varighed:

  • 3,5 eller 5 timer

Antal deltagere:

  • Op til 75 personer ved spisning i det fri eller fordelt i de fire jernalderhuse

 

 

 

 

Stenaldergourmet_2

Stenaldergourmet_1

Varighed:

  • 4 eller 6 timer

Antal deltagere:

  • Op til 25 personer