Oldtidsgourmet: Man må yde, før man kan nyde

Gå sammen om at lave et overdådigt måltid ud over det sædvanlige. Prøv kulinariske kræfter med stenalder-, jernalder-, vikinge- eller landbofortegn.

I bliver delt i grupper, som skal stå for hver sin del af menuen. I vil blive stillet de mange forskellige opgaver, der hører sig med, når man laver festmad fra fortiden. I får også rigelig tid til at hygge jer, og for eksempel prøve kræfter med bue og pil, lege fortidslege eller læne jer tilbage og lade jer underholde af en fortæller. Menu og aktiviteter kan variere alt efter, hvor mange I er, og hvor længe I ønsker arrangementet skal vare.

Læs her om de forskellige muligheder for gourmet i Sagnlandet Lejre.


 

Gilde som tip-tip oldemor holdt det
I gamle dage forstod de at holde gilde. Ofte var det årsfester, højtider eller afsluttede arbejdsopgaver, som blev fejret med mad og drikke i festligt lag. Hvad vil I gerne fejre? Sagnlandets 1800-talsmiljø Krikkebjerghuse sætter hyggelig ramme om et gilde ganske som vor tip-tip oldeforældre holdt det. Ilden blusser på arnen og bilæggerovnen luner stuerne i de gamle husmandssteder.

Eksempler på opgaver

  • Save og hugge brænde
  • Hente vand med åg
  • Kærne smør
  • Samle urter
  • Stoppe pølser
  • Bage kage
  • Dække bord og pynte stuen til gilde

Landbokonens menu

  • Lun pottesild eller potteål med æble og timian
  • Hjemmestoppede krydderpølser med sennep eller grøntsagsfarserede høns
  • Kartofler med flæskedyppelse i fællesfad
  • Hjemmelavet knapost
  • Brød med nykærnet smør og fedt
  • Landboøl og urtesnaps til ganen
  • Te/landbokaffe med æbleskiver eller ‘gode råd’-vafler til dessert

 

Et vældigt vikingegilde
Gå sammen med de venlige vikinger og tilbered en imponerende buffet. Træk i arbejdshandskerne og gå til hånde, så I bagefter kan sætte jer om bålet og nyde smag, duft og atmosfære. Vikingemarkedspladsen Ravnebjerg bliver rammen om jeres arrangement, hvor kalenderen er slået op på år 920. Vikingeinstruktørerne er i tøj fra tiden, og service, redskaber og telte er genskabt efter fortidens trends, så I får mulighed for at leve jer så meget ind i vikingernes liv som muligt.

Eksempler på aktiviteter

  • Hugge brænde, slå ild og fyre op i ovne og på ildsteder
  • Samle vilde urter
  • Gøre kødet klar til grill og ovne
  • Grutte mel på gruttesten
  • Kærne smør
  • Piske sneskum
  • Snitte og hakke
  • Skyde med bue og pil
  • Spinde på håndten

Eksempel på en vikingemenu

  • Hønsekødssuppe
  • Plankestegt laks
  • Friskbagte lefter og fladbrød
  • Grillet kød af lam, okse eller gris serveret med hjemmelavet sennep
  • Smør og ost
  • Stegte æbler og pærer med honning, nødder og flødeskum til dessert
  • Saft af vilde bær, det klareste vand og mjød til at slukke tørsten

 


 

Spis og drik som en ægte jernmand
Spol tiden 2000 år tilbage og deltag i et festmåltid á la jernalder. I jernalderens landsbyfællesskaber hjalp alle hinanden, til denne gourmet skal I gå dem i bedene og i fællesskab skabe en overdådig buffet. Føl jer hjemme i Jernalderlandsbyen Lethra, som består af lave lerklinede, stråtækte huse omkranset af et hegn. Jernalderinstruktørerne er i tøj fra tiden, og service, redskaber og telte er genskabt efter fortidens trends, så I får mulighed for at leve jer så meget ind i jernalderens liv som muligt.

Eksempler på aktiviteter

  • Hugge brænde, slå ild og fyre op i ovne, på ildsteder og i stegegruber
  • Samle vilde urter
  • Gøre kødet klar til grill og ovne
  • Grutte mel på gruttesten
  • Kærne smør
  • Piske flødeskum
  • Snitte og hakke
  • Skyde med bue og pil
  • Spinde på håndten

Eksempel på menu

  • Brændenældesuppe eller stuvning med svampe
  • Grillspyd med forskelligt kød
  • Plankelaks bagt ved bål
  • Brødkiks bagt i bålet med nykærnet smør til
  • Friske oste
  • Æblegrød med flødeskum og nøddedrys
  • Saft af vilde bær, det klareste vand og mjød til at slukke tørsten

 

Sæt tænderne i autentisk stenalderkost
Giv den nyeste trend et autentisk tvist, og tilbered et måltid, der er en stenalderjæger værdigt. Stenalderjægerne kendte ikke til landbrug, og gik selv på jagt i naturens forrådskammer. I slipper for jagten, men må give et nap med tilberedningen.

I tilbereder og spiser maden på stenalderbopladsen Athra, som putter sig i skovbrynet ved en søbred i den fjerneste ende af Sagnlandet.

Eksempler på aktiviteter

  • Samle brænde og slå ild
  • Samle vilde urter
  • Tilberede fisk og kød
  • Snitte og hakke
  • Sejle i stammebåd
  • Skyde med bue og pil

Stenaldermenu

  • Fiskesuppe med tang, krebs og muslinger
  • Grillet kronhjortemørbrad
  • Plankelaks
  • Urtesalat med æbler og tørrede bær
  • Æblegrød med nødder og honning
  • Saft af vilde bær, det klareste vand og mjød til at slukke tørsten

Ring til eventansvarlig Leonora Tofte på telefon 46 42 49 42 og få en snak om de rige muligheder for gourmet i Sagnlandet Lejre!

 

 

 

 

 

 

Landbogourmet_1

Landbogourmet_2

 

Varighed:

  • 4 eller 6 timer

Antal deltagere

  • Op til 20 personer ved spisning i et hus
  • Op til 35 personer ved spisning i to huse
  • Er I flere, ring og hør nærmere om jeres muligheder

 

 

 

Vikingegourmet_1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varighed:

  • 4 eller 6 timer

Antal deltagere:

  • Op til 75 personer ved spisning i det fri eller under fast pavillon
  • Op til 120 personer ved spisning i to faste pavilloner eller i lejet telt

 

 

 

 

 

Jernaldergourmet

Varighed:

  • 4 eller 6 timer

Antal deltagere:

  • Op til 75 personer ved spisning i det fri eller fordelt i de fire jernalderhuse
  • Op til 120 personer ved brug af enten fast pavillon eller lejet telt

 

 

 

 

Stenaldergourmet_2

Stenaldergourmet_1

Varighed:

  • 4 eller 6 timer

Antal deltagere:

  • Op til 25 personer