Prøv kræfter med jernalderlivet

Fortidsfamilie i Jernalderen
Kunne I tænke jer et ophold 2000 år tilbage i tiden? – Så hører vi gerne fra jer!

Ansøgninger kan indsendes fra 1. januar og skal være os i hænde senest den 11. marts 2016. I får svar i marts måned. Vær opmærksom på, at der ofte kommer flere ansøgninger end der er plads til i løbet af sæsonen. Læs mere om ansøgnings-proceduren nedenfor.

Fortidsfamiliekonceptet
I mere end 40 år har fortidsfamiliekonceptet været en integreret del af Sagnlandet Lejres projekter og en realitet fra 1974, anset som et unikt og banebrydende eksperiment verden over. Udover formidlingen og levendegørelsen af jernaldermiljøet har omkring 1000 danske familier deltaget i forsøget med at afprøve de arkæologiske hypoteser om datidens levevilkår i praksis og således bidraget til at forfine vor opfattelse af oldtidens miljø, samfund og menneske.

Ansøgning om ophold i Jernalderlandsbyen Lethra

Jeres profil
For at komme i betragtning som fortidsfamilie i jernalderlandsbyen skal I være en familie eller gruppe på 4-8 personer. Gruppen skal indeholde min. 2 voksne (helst begge køn). Børnene skal være min. 5 år, da de skal være lidt uafhængige af de voksne, som bruger meget tid på bl.a. madlavning, brændehugning og dialoger med publikum. Bedsteforældre er desuden meget velkomne, men husk at jernalderlivet er mere fysisk krævende end det moderne liv.

I skal være indstillet på at leve tæt sammen i et rekonstrueret jernalderhus 24 timer i døgnet. Foruden jeres familie, bor der 2 til 3 andre familier i landsbyen, som I skal samarbejde med omkring nogle opgaver og eksperimenter.

Vi forventer, at I aktivt deltager i publikumsformidlingen alle dage mellem kl. 10 og 17. Det indebærer, at I er villige til at fortælle om jeres oplevelser til de mange besøgende, og at I taler dansk. Det er en fordel, men ikke et krav, at I kan et eller flere fremmedsprog, kender lidt til forhistorien og er praktiske anlagt. Det vigtigste er dog, at I har lyst til at leve primitivt én eller to uger og er villige til at være “en levende udstilling”.

Opholdet kort fortalt
Opholdet strækker sig over én uge i sommer- eller efterårsferien, fra lørdag til fredag i perioden fra uge 26 til uge 34.

Under opholdet bliver I oplært i forskellige aktiviteter: madlavning selvfølgelig, men også smedning, pottemageri, tekstil, landbrug og træarbejde, som I selv kan formidle videre til publikum gennem jeres egne produktioner eller projekter.

Priser
Et ophold som fortidsfamilie i Sagnlandets jernalderlandsby koster 2.050 kr. pr. voksen og 1.050 kr. pr. barn (3-11 år) for én uges ophold (priser inkl. moms). Beløbet dækker økologisk kost under hele opholdet samt omkostninger til administration og informationsmateriale, slid på tøj og redskaber.

Levevilkår kort
Ved ankomsten iklædes I kopier af jernalderdragter og får udleveret husgeråd og madvarer til hele opholdet. Dragten er af uld, og madens grundelementer er korn, mælkeprodukter, kød, fisk, bønner, ærter, æbler, svampe, nødder og løg. Desuden skal I selv samle vilde planter i området omkring jernalderlandsbyen. Under hele opholdet vil der være mindst én medarbejder til jeres rådighed mellem kl. 10 og 17, der kan vejlede og instruere jer i madlavning, urtekendskab, båltænding, pasning af dyr og andre håndværksaktiviteter.

Det er ikke muligt at medbringe egne husdyr under opholdet.

Ansøgningen:
Ansøgningen skal indeholde følgende oplysninger:

• Navn, køn og alder på alle familiemedlemmer samt kontaktpersonens adresse, telefonnumre og e-mail.
• Hvornår I vil være fortidsfamilie (nævn gerne flere uger som muligheder).
• Hvorfor I gerne vil være fortidsfamilie?
• Hvad I laver til hverdag, hvilke interesser I har, og om der er noget, I er specielt gode til (håndværk, m.m.).
• Er der specielle forhold (handicap, sygdom, o.l.), som vi bør vide.

Ansøgninger sendes  helst pr. e-mail, fra 1. januar 2016 til lma@sagnlandet.dk , eller, alternativt, med post til:

Laurent Mazet, Områdeleder

Sagnlandet Lejre
Slangealléen 2
4320 Lejre

Tidsfrist: 15. marts 2016

Ønsker I yderligere oplysninger, er I meget velkomne til at kontakte:

Laurent Mazet
E-mail: lma@sagnlandet.dk
Tlf nr.: 4642 4947