Besøg de historiske værksteder

 

 

 

To små hvide, stråtækte huse putter sig i kanten af Videsø. De huser Sagnlandets historiske værksteder. I potteriet holder pottemagerne til, mens der hos naboen bliver arbejdet med tekstil.

Træd indenfor hos pottemageren og følg med i at en kop bliver drejet på bænken. Eller måske er en jydepotte ved at blive poleret. Måske er det stenalderkeramik, der træder frem for hænderne af en af keramikerne.

Helt tilbage fra den sene jægerstenalders krukker til ‘moderne’ glaserede kopper fra 1800-tallet, har materialet været det samme: ler. Sagnlandets pottemagere pølser historien op med ler mellem fingrene. Hver dag sidder de fordybet i arbejdet med leret, og vil meget gerne fortælle om det.

På alle sider af håndværkerne bugner hylder og borde af alle tiders lerarbejde. Gå på opdagelse og få stillet nysgerrigheden om pølsning, drejning, glasering og meget andet.

Hvis I er heldige kan I selv få en klump ler mellem hænderne og prøve kræfter med teknikkerne.

Gå videre ind til naboen, dragtværkstedet. Her er det garner i alskens farver, væverier, rokke og andre spændende sager udi tråd og tøj, der fylder rummene.

Find væversken bag væven, spinderen bag spinderokken eller med nakken bøjet over strikketøjet. Er der tomt indenfor, er farveren nok i gang ved kedlerne under halvtaget udenfor. Få indblik i den fascinerende proces, hvor hvidt garn farves rødt, gult eller grønt ved hjælp af naturens planter.

Hver dag er der nye opgaver for tekstil-eksperterne at kaste sig over, og de vil hellere end gerne fortælle, hvad de er i gang med.

Gå på egen hånd på opdagelse i de udstillede historiske dragter og opdag, hvordan moden blandt vore forfædre var.

 

SÆRLIGE EVENTS OG AKTIVITETER I DE HISTORISKE VÆRKSTEDER