Er du på cykel?

Æbleallé, cyklister,  maj 2004

Cykelturen til Sagnlandet Lejre er en oplevelse i sig selv. Den majestætiske Ledreborg allé er landets længste og en herlig udfordring for bentøjet. To nationale cykelruter og magueritruten (her kan linkes) løber omtrent forbi Sagnlandets hovedindgang.

På cykel fra Lejre station

Cykler I fra Lejre station er I i Sagnlandet, før I ser jer om. Turen er på bare 4 km, eller på lige over 2 km, hvis I skyder genvej og kører gennem skoven.

Kører i fra stationen langs Lejrevej kommer I forbi nogle golde træstammer, der stritter op af et mørkt vandhul, som sætter den eventyrlige tone an. Herefter drejer I ind på Danmarks længste allé. Oks svedende op ad bakken, som hvor den er stejlest har en stigning på knap 8%. Til gengæld kan I nyde suset ned ad den på tilbagevejen. De gamle lindetræer knejser stolt på hver side af dig. Vejen slingrer videre gennem skoven forbi Ledreborgs smukke gamle bygninger og langs med golfbanen og når til sidst Sagnlandets parkeringsplads. Her bliver I budt velkommen til en eventyrlig dag i Sagnlandet.

På cykel fra Roskilde station

Cykelturen fra Roskilde station tager en lille time i mageligt tempo.

Kom rigtigt ud ad Roskilde!
Kør vestpå fra stationen ad Jernbanegade, som bliver til Borgerdiget. Drej til venstre ad Helligkorsvej og fortsæt frem til rundkørslen. I er nu slået ind på de nationale cykelruter 4 og 6. Herfra kan I følge skiltningen, som guider jer næsten hele vejen til Sagnlandet Lejre.

Turen fortsætter ud ad Roskilde og gennem Svogerslev. Den lille by som nærmest er vokset sammen med Roskilde er I hurtigt igennem. På den anden side af Svogerslev får I rigtigt følelsen af at være på landet. Vejen ligger højt, så det bakkede landskab åbner sig taknemmeligt for jeres fødder. Kommer I på rette tid, nyd synet af de lysende gule rapsmarker.

Cykelstien dirigerer jer susende neden under Lindenborgvej og videre gennem Kornerup. Et skarpt sving til venstre på en stejl stigning stiller krav til jeres cykellår. Få evt. pusten igen og fyld vanddunken ved den lille landsbykirke. På kirkegårde er der altid vand at få og som regel også et toilet at låne.

Fra Kornerup går det over stok og sten mod Gl. Lejre. Kort efter vejen bliver til grus, men før I når Gl. Lejre kommer I forbi den originale stenskibssætning, som der i Sagnlandet er opført en fuld kopi af. Videre nede ad vejen ligger Lejre museum. Der kan I få al den info om skibssætningen, I kunne ønske jer – foruden de mange andre fund, der er gjort i Lejre-området (link til museet).

Herfra er der få hundrede meter til Ledreborg allé, hvor den sidste udfordrende stigning venter. Glem ikke at nyde de smukke lindetræer, som om sommeren indhyller jer i et grønt skær. Videre går turen gennem skov og langs golfbanen og snart må I forlade den nationale cykelrute og svinge til højre mod Sagnlandet Lejre. I vil møde et skilt, så det er ikke til at tage fejl af. Lad cyklen hvile før I begiver jer på det næste eventyr i Sagnlandet Lejre.

Har I mod på at droppe den skiltede rute ved Lejre Museum, kan I spare et par kilometer og til gengæld få natur for alle kræfterne. Kryds landevejen og fortsæt hen ad markvejen, så I fortsætter mere eller mindre ligeud. Markvejen fortsætter langt ind i landskabet og drejer på et tidspunkt skarpt venstre og drøner ind i skoven. Følg skovstien, så ender I på Sagnlandets parkeringsplads.