Gratis foredrag: Fra stolpehul til kongehal og fra egetræ til bygningstømmer

Når nogen snakker op ad stolper og ned af vægge plejer det at være en dårlig ting. Eller i hvert fald kedeligt. Selv hvis man kigger i nudansk ordbog, får man forklaringen, at en der snakker op og ned af både stolper og andre bygningselementer, er en som snakker meget, nærmest uafbrudt, og som regel uden mål og uden at kunne vække tilhørerens interesse.

Men hvem ved, måske er netop dette faste udtryk, det næste som – efter bjørnetjeneste og alle de andre – skal have en tur i den sproglige vridemaskine, hvor bøtten vender, lander lige lukt på hovedet og giver en gammel kending en helt ny betydning.

 

For godt nok har direktør i Sagnlandet Lejre, arkæolog Lars Holten, tænkt sig at snakke om både stolper, vægplanker og dørkarme, når han sammen med savværksejer Palle Nielsen fra Bondeskovgaard Savværk, der er ekspert i tilvirkning af lokalproduceret kvalitetstømmer og renovering af bevaringsværdige bygninger, tirsdag den 13. marts efter generalforsamlingen i foreningen Sagnlandets Venner i Lejre, holder gratis foredrag for alle interesserede. Alligevel har han knap sagt de første par ord, før det går op for en, at det bliver alt andet en end kedelig omgang.

 

På under to minutter har direktørens engagement og fortælleevne revet en dybt med ind i en verden befolket af Aser, Vaner og vikingekonger med æstetisk sans og et eksorbitant behov for magtfuld ekstravagance.

 

-På mange måder kan man se kongehallen som en slags arena for de højere magter, både de mytologiske, og de politiske og verdslige. For den der har magten, har den på grund af sin kontakt til guderne, siger Lars Holten og fortæller om de mange sagn og sagatekster hvor de royale hovedpersoner ofte bryster sig af at kunne føre deres slægt tilbage til en af guderne, og hvor især Odin var populær at have i stamtræet.

 

Derfor er også netop det storslåede, og alle historierne omkring guder, konger og sagn, som man i Sagnlandet Lejre gerne vil have mulighed for at fortælle gennem det imponerende rekonstruktionsbyggeri. Og hvordan gør man så lige det.

Spørger man direktøren, så kan et godt sted at starte være netop med stolperne. Nogle af dem har nemlig haft en helt særlig betydning:

 

-Vi kender til det man kalder ’højsædestolper’ fra flere sagatekster, hvor man, i forsøget på at finde det helt rigtige sted at slå sig ned efter at være ankommet til for eksempel Island, smider husets højsædestolper overbord, og derefter bygger sit hjem på det sted hvor de driver i land, siger direktøren, og fortæller at højsædestolperne var både smukt og omhyggeligt dekoreret med motiver og billeder hentet i den nordiske mytologi.

 

Derfor skal rekonstruktionen af den største vikingehal der har ligget i Danmark da også have nogle højsædestolper af en kvalitet som kan matche det imponerende byggeri både i højde, drøjde og udtryk.

 

-Og så skal de jo, ikke mindst, kunne bruges til at formidle historien om vikingerne, deres ophav, mytologi og historiens dybe rødder, fortæller direktøren, inden han smilende runder af og siger at nysgerrige sjæle må lægge vejen forbi tirsdag aften, hvis man vil have resten af historien om højsædestolper, egetømmer og ekstravagant udsmykning i Sagnlandet Lejres nye kongehal.

 

 

Det gratis foredrag starter tirsdag kl. 19.30 i Domus Felix og varer omkring en time. Alle er velkommen.


Praktisk info:
Gratis foredrag, åbent for alle. Tirsdag den 13. marts kl. 19.30 i Domus Felix, Bygaden 20, 4320 Lejre. Se
sagnlandet.dk.