Menneskeofre, Monstre og Monarker

Fredelige ser de ud, de midtsjællandske bakker omkring Lejre.

Men når det kommer til Lejres forhistorie, må idyllen vige pladsen for eventyrlige fortællinger og barsk fantasi med et strejf af virkelighed.

Sagn i massevis fortæller drabelige historier om menneskeofre, monstre og monarker. Om en fjern fortid og en verden befolket af alskens naturlige og overnaturlige væsener.

MENNESKEOFRE

Sikkert i en blanding af fascination, forfærdelse  og overdrivelse der fremmer forståelsen, fortæller en from biskop, Tietmar af Merseburg, i år 1016 om de danske hedninge der i rigets hovedstad, Lejre, hvert niende år ofrer dyr og mennesker i hobetal i et frygtindgydende ukristeligt blodbad.

MONSTRE

Lige så drabeligt er heltedigtet om den modige Beowulf og det troldeagtige monster Grendel, der hærger hal, hird og husfred hos danernes kong Roar, der er af den berømte Skjoldungeslægt. Den dramatiske historie fra 700-tallet er, udover sin høje alder, kendt for at have været en af Tolkiens inspirationskilder, da han skrev Ringenes Herre.

Fortællingen ender som de fleste gamle sagn og sagaer. På ægte krigermanér, med en dødeligt såret helt, der kan gå livets slutning ærefuldt i møde, efter at have besejret både Grendel, Grendels mor og siden en frygtindgydende drage.

MONARKER

Historiens monark, danernes dådfulde kong Roar, overlever og kan føre slægten videre. Og han har noget at leve op til. Både Beowulfkvadet og flere islandske sagaer har skjoldungeslægten i fokus, og samler man trådene fra de forskellige tekster vrimler stamtræet med berømte danske sagnkonger.

KONG ROAR, SKJOLDUNGERNE OG LEJRE

Ifølge sagn og saga havde Skjoldungerne kongesæde i Lejre. Slægtens begynder med drengen Skjold, der som spæd bliver sendt til danerne af ingen ringere end Guden Odin selv.

Kong Skjold bliver landets første konge og grundlægger Skjoldungeslægten der, foruden Roar, tæller kongerne Helge, Rolf Krake, Regnar Lodbrog og Harald Hildetand. Om dem alle er der gode historier om brave mandfolk og smukke kvinder.

Spørgsmålet er om gode historier er alt hvad de er? Eller om der er et strejf af virkelighed begravet dybt under de eventyrlige fortællinger. For selvom der er langt mellem trolde og monstre i nutidens Lejre, en lille landsby i en idyllisk kommune, er der meget der tyder på, at de vikingekonger, som de mange sagn fortæller om, er mere end bare gode historier. Stedet har en imponerede, og ikke mindst, virkelig forhistorie.

FASCINERENDE FUND FORTÆLLER EN VIRKELIG HISTORIE

I årevis har arkæologer fra Roskilde Museum været travlt beskæftiget på en mark nær Lejre. Af flere omgange har de fundet spor af en imponerende bebygggelse der strækker sig fra jernalder og langt ind i vikingetid. Her dukkede resterne af Danmarks største vikingetidshus frem af mulden. Med sine 60 meter fra gavl til gavl var huset cirka lige så langt som en moderne foldboldbane er bred, og med sine rækker af store tykke stolper har konstruktionen kunnet støtte en bygning med en loftshøjde på over 10 meter. En imponerende hal, og skjoldunge som kong Roar værdig.

Ikke langt fra kongehallen ligger et tilsvarende værdigt hvilested. De sidste rester af en af Danmarks største stenbyggede skibssætninger. Ved den er der fundet over 40 grave fra vikingetid. Deriblandt én med et menneskeoffer.

Tæt ved skibssætningen ligger en sjælden storhøj fra 600-tallet. Blandt kullene fra ligbålet under højen lå de sidste rester af et stykke guldindvirket stof. Noget kun en mand af højeste status ville have fået med sig i døden.

Området omkring Lejre vrimler med fund af sølvskatte, sølvsmykker og glasperler, og ved kongehallen jublede arkæologer og detektorfolk i 2009, da bippene afslørede et unikt fund, en lille sølvfigur af Odin, den øverste af vikingernes guder, kongen over aserne, et symbol på Lejres hedenske storhedstid.