Oplev fascinerende vikingehåndværk, når Sagnlandet Lejres eksperter indretter Danmarks største kongehal

 

 

Der bliver nok at opleve de næste seks uger, når Sagnlandet Lejres mange formidlingseksperter sætter fokus på vikingetidens håndværk, og gæster kan komme helt tæt på byggeriet, se arbejdet med kongehallen helt tæt på og – ikke mindst – møde nogle af de mange dygtige eksperthåndværkere som er involveret i projektet og arbejder med alt fra billedsskæringsarbejder til rekonstruktion af håndlavede drikkeglas, smykker og smukt drejede træskåle.

-Vikingetidens håndværkere var eminent dygtige. Uanset om vi snakker vikingeskibe, sværd og skjolde eller smykker med det fineste detaljearbejde, så dukker der gang på gang noget op af jorden, som får fortidsnørder som mig til at måbe, fortæller Tania Lousdal Jensen. Som arkæolog og projektleder i Sagnlandet Lejre, har hun fået opgaven med at koordinere møbleringen af stedets kæmpeprojekt, en genskabelse af Danmarks største kongehal fra vikingetiden:

-De mange fund fra vikingetiden giver os et fantastisk indblik i det liv, man levede dengang. En hal, som den vi netop nu arbejder med at genskabe i Sagnlandet Lejre, har med al sandsynlighed været fyldt til bristepunktet med det bedste af det bedste, fra spillebrikker og dekorerede senge til smukke skrin med udskårne snørkler og stiliserede dyr.

Netop derfor er det også vigtigt for arkæologen, at den nutidige genskabelse ikke kommer til at stå tilbage for originalen:

-For vikingetidens stormænd og tidligste konger har de store haller, deres festsale, formentlig været brugt som en måde at iscenesætte sig selv på. Her har de sikret sig loyale støtter, ved at forkæle hirdsmænd og alliancepartnere med alt fra gaver til godt øl. Derfor er det nok heller ikke uden grund, at den slags haller bliver kaldt mjødhaller. Så hvis vi skal genskabe dét og vise, hvordan det kunne have været at træde ind ad døren hos vikingetidens konger, så skal der udstyr til, siger hun og forklarer, at det netop er derfor man har besluttet sig for at dedikere sommeren 2019 til vikingetidens håndværk.

-Og så ligger det dybt i vores DNA her i Sagnlandet Lejre, at vi gerne vil tage alle interesserede med helt tæt på de spændende processer, hvor vi gennem rekonstruktioner og eksperimental arkæologi både generer ny viden, og på en levende måde viser, hvad vikingerne rent faktisk kunne, siger arkæologen.

Tania Lousdal Jensen uddyber, at gæster i sagnlandet Lejre i seks uger  hen over sommeren – startende mandag den 1. juli – hver dag mellem 11.30 og 17.00 vil kunne komme bag om byggeriet af kongehallen, ind mellem de arbejde håndværkere, og helt ind i selve kongehallen hvor Sagnlandets formidlere sammen med en række eksperthåndværkere fremviser bygningslementer, prototyper  på alt fra speciallavede borde, drikkeglas, og smykker rekonstrueret efter  nogle af vikingetidens mest imponerende fund, og på tætteste hold følge med i arbejdet med at færdiggøre byggeriet der skal genskabe Danmarks største vikingehal.

 

Indvier kongehal 2020
Hvor 2019 er finpudsningens og håndværkets år, bliver 2020 året hvor kulturattraktionen klipper snoren til nutidens største vikingeoplevelse:

-Det at åbne og indvie en kongehal bliver en once in a lifetime oplevelse. Det bliver kulminationen på mange års drømme og benhårdt arbejde, når vi i forsommeren 2020 kan invitere indenfor i Danmarks største vikingehal, hvor ilden knitrer og historien ånder en i nakken, fortæller Sagnlandet Lejres direktør, bygherre og arkæolog, Lars Holten.

Han er manden bag hele projektet, som er blevet til virkelighed takket være flot økonomisk opbakning fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden og med hjælp fra et hav af fagfolk og håndværkere:

-På mange måder kan man sige, at sådan en hal konstant vil være i udvikling. Det gælder både i forhold til arbejdet med for eksempel bemaling, som man først kan gøre efter bygningen har stået et par år og træet er tørt, men også i forhold til de mange fortællinger og aktiviteter, som vi kan folde ud i denne prægtige og storslåede ramme i årerne frem. Når det er sagt, så glæder jeg mig utrolig meget både til 2019, hvor vi kommer til at gå i dybden med noget af vikingetidens imponerende håndværk og til 2020, når vi indvier vores nye vikingemiljø, siger direktøren og fortsætter:

-Siden vi åbnede for publikum i 1965 har vi arbejdet med at vise, hvordan fortidens ting har været brugt, og det forsætter vi selvfølgelig med. Det gør os hele tiden klogere på vores forfædres samfund, men fremover kommer vi til at gøre mere ud af også at gå fra ting til tanker. Vi kommer til at gå i dybden med mytologier, sagn og mange af de fortællinger, som har dybe rødder helt tilbage til vikingetid og jernalder, siger han og uddyber:

-Kongehallen lægger et lag mere på vores formidling, hvor vi ikke bare går ind i vores forfædres huse, nej, nu vil vi ind i deres hoveder. Ud fra datidens rige symbol- og forestillingsverden som den bl.a. er overleveret gennem sindrig dyreornamentik, billedsten, billedvævning og talrige skriftlige kilder, vil vi prøve at forstå verden set gennem deres øjne. Med fortiden som spejl, får vi samtidig lejlighed til at reflektere over, hvor vi er henne i dag. Hvor ligner vi hinanden, og hvor er vi forskellige? Når vi indvier i 2020 bliver det med fuldt fokus på den helstøbte fortælleoplevelse og den levende formidling, mens den oplevelse man kun kan få her i 2019, er den der særlige, eksklusive fornemmelse af at komme med ind bag kulissen, og opleve, hvordan vi kommer fra arkæologiske og historiske kilder og til en fuldt færdig og bugnende vikingehal udsmykket og indrettet efter alle kunstens regler, fortæller direktøren og slutter, ikke overraskende, med en anbefaling:

-Det vi viser i 2019 og i 2020 er to meget forskellige ting, men de er spændende på helt forskellige måder, så jeg vil anbefale, at man oplever begge dele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta om: SAGNKONGERNES VERDEN – I projekt Sagnkongernes Verden rekonstruerer Sagnlandet Lejre Danmarks største vikingehal. Bygningen er over 60 meter lang og originalen blev udgravet af arkæologer fra Roskilde Museum i 2009. Projektet realiseret med støtte fra to store fonde, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus fonden, som har doneret henholdsvis 65 og 10 millioner til projektet.

Samarbejdspartnere
Sagnlandet Lejre har i forbindelse med projektet en lang række samarbejdspartnere, som med deres ekspertise er med til at forvandle drøm til virkelighed:
Bygherrerådgiver: Elgaard Architecture A/S
Totalrådgiver: Wohlert Arkitekter A/S
ngeniør: Eduard Troelsgård A/S, Rådgiv. Ingeniører
El ingeniør: Gert Carstensen A/S
Specialrådgiver: Tegnestuen Kronværk
Hovedentreprenør: A/S Julius Nielsen & Søn
Træleverandør: Bondeskovgård Savværk

Fakta om: SAGNLANDET LEJRE – Historisk-Arkæologisk Forsknings- og Formidlingscenter er Danmarks ældste Videnspædagogiske Aktivitetscenter (VPAC), der åbnede for publikum i 1965 under navnet Historisk-Arkæologisk Forsøgscenter. I 2009 skiftede centret til et nyt, mere folkeligt navn SAGNLANDET LEJRE. Der er i alt 16 VPAC’er med driftstilskud fra Undervisningsministeriet i Danmark.

VPAC’erne dækker: “… de tekniske & naturvidenskabelige og de kunstneriske, kulturelle, historiske, litterære og filosofiske områder, er ikke museer, men står for en alternativ og supplerende formidling af vanskeligt tilgængelige fænomener og begreber – og hvis koncept bygger på vidensformidling via publikums aktive deltagelse.” (www.uvm.dk)

I løbet af de første 50 år har 3,3 mio. gæster, heraf 1 mio. skolebørn, passeret gennem porten til oldtiden og gjort sig egne, praksisnære erfaringer med forfædrenes liv og levned i Sagnlandets smukke landskaber og levendegjorte historiske miljøer fra jægerstenalder, jernalder, vikingetid og 1800-tal.
Den 27. februar 2015 udpegede Miljøministeren og folketinget det område som bl.a. Sagnlandet Lejre ligger i til Sjællands første nationalpark, Nationalpark Skjoldungernes Land.

For yderligere oplysninger kontakt:
Direktør Lars Holten, e-mail: lah@sagnlandet.dk, dir. tlf. 4642 4940, mobil 3030 0839
Pressekontakt og projektleder – Inventar til Sagnkongernes Verden: e-mail: tlj@sagnlandet.dk, tlf: 5355 0443
Praktisk info: Se
www.sagnlandet.dk/besog-os/nyt-sagnkongernes-verden for information og videomateriale og følg med i byggeriet af Danmarks største vikingehal. Siden opdateres løbende med information om sommerens formidling af vikingetidens håndværk.